XXIV. Ébredő Természet

ebredo188 1Ébredő Természet 2014 vetélkedős gyalogtúra 2014.03.29.


 A Mátraalja csodálatos dombjai közé Rózsaszentmártonba csábítalakbenneteket, s mindazokat, akik szeretik a szép tájat, a friss levegőt és a természetet. Ragyogó alkalom ez iskolás csoportok, baráti társaságok, családok részére, hogy megmérkőzzenek egymással. 

 A Hérics Természetjáró és Turisztikai SE 24. alkalommal rendezi meg ezt a túrát, melynek fő célja, hogy kicsit játékosan minél többet tudjunk meg a minket körül ölelő természetről, s mindezt a szabadban sajátítsuk el. A túra 15km-es és egy kb.5km-es ovis útvonalán (480m szint k.)5 (az ovis távon 3) állomáspont működik ezeken növényekkel, állatokkal, kőzetekkel, kapcsolatos kérdések és ügyességi feladatok várják a csapatokat. Segédanyag (határozók, stb.) használata tilos, valamint az ovis kategóriában a kísérők nem segíthetnek a feladat megoldásban!

A túra időpontja: 2014. 03. 29. szombat

Rajt-cél: Rózsaszentmárton, Művelődési ház

Nevezés:

15km-en(alsós, felsős, felnőtt): 07:00-9:30-ig ,

5km-en (ovisoknak): 08:30-10:00-ig

1-4 fős csapatok nevezhetnek. A csapat kategóriáját a legidősebb csapattag életkora határozza meg. Kivétel ez alól az ovis kategória, ahol csak felnőtt kísérővel lehet indulni, ezért itt 2-6 Főből állhat egy csapat.

 

Kategóriák: ovis, ált.isk. alsó-, felső tagozat, felnőtt,

Nevezési díj a 15km-es távon: 900 Ft/fő

Nevezési díj az ovis távon(5km): 700Ft/Fő

Figyelem! Előnevezéssel 200 Ft/ fő kedvezmény jár a nevezési díjból! Előnevezni március 26-án, 17:00 óráig lehet, a www.matra-tura.hu oldalon az erre a célra kialakított felületen. Fontos, hogy az előnevező csapatoknak pontosan kell megadniuk a csapattagok nevét is nem csak  létszámot.

(Hérics TTSE tagjainak 50% kedvezmény a nevezési díjból.)

Figyelem a túrán önállóan kell végig haladni a csapatoknak! Túravezető nincs, de minden csapat kap részletes útvonalleírást és térképvázlatot, valamint az útvonal nagy része jelzett turistaúton vezet, vagy ahol nem ott szalagozás segíti a tájékozódást!

A résztvevők kitűzőt, emléklapot, zsíroskenyeret, üdítőt kapnak. Az 1.-2.-3. helyezettek oklevelet, érmet, meglepetés ajándékot a legügyesebbek serleget vihetnek haza. Rózsaszentmárton megközelíthető Hatvanból, Gyöngyösről, Selypről buszjáratokkal. Szállás lehetőség csak előzetes helyfoglalással:A Turistaszállókon.

Érdeklődni:www.rozsaszentmarton.hu , www.gyermeklancfu.hu  

Ha a túra elnyerte tetszésedet és ennél többre vagy kíváncsi, akkor keress a következő elérhetőségeinken:

Rózsa Attila: 0670/611-18-16,

Molnár Zsolt: 0670/596-77-76,

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Web: www.matra-tura.hu  www.herics.hu   

Kérjük a 10 főnél nagyobb csoportok részvételi szándékukat március 24-ig jelezzék!

Kérünk mindenkit, hogy éljen honlapunkon az előnevezés lehetőségével, ezáltal is csökkentheti a nevezés időtartamát a rajtban!

 

 

Nevezés

Előnevezési határidő lejárt! Nevezni a túra napján a rajtban tudsz. Szeretettel várunk a túrán!

 

Versenyszabályzat

Versenyszabályzat
Alsós, felsős, felnőtt

A Verseny Leírása:

A túra útvonalán (táv: 15km, Szintkülönbség: 480m) 5 állomás pont működik, ahol növényekkel, állatokkal, gombákkal és általános ismeretekkel kapcsolatos kérdések (valamint egy ügyességi feladat) várják a csapatokat.

A feladatok megoldási időtartama minden állomásponton 5 perc!
A rendelkezésre álló időt túllépő csapatok nem értékelhetők, valamint a célba 14:20-óra után érkező csapatokat sem tudjuk értékelni!

A túrán 1-4főből álló csapatok indulhatnak négy kategóriában:
ált. isk. alsó-, felső tagozatos, felnőtt (+óvodás). a csapat kategóriáját a legidősebb tag életkora határozza meg.

A Verseny célja:

Hogy minél többet tudjunk meg a minket körül ölelő természetről, s mindezt a szabadban sajátítsuk el.

Értékelés, pontozás, Díjazás:

Az állomáspontokon a helyes megoldásokat pontozzuk és az így összegyűjtött pontok alapján a csapatokat, értékeljük. Az I.-II.-III.- helyezett csapatok érmet, oklevelet, valamint az első helyezettek serleget vihetnek haza. Minden résztvevő emléklapot, és kitűzőt kap!

Pontegyenlőség esetében:

A negyedik (állatok) állomásponton elért eredmények számítanak. Azt követően az ötödik (gombák), majd harmadik (totó) és a második (ügyességi feladat) állomásponton elért pontszámok döntik el a helyezést. További pontegyenlőség esetén a túra teljesítésének időtartama a döntő. Teljes azonosság esetén pótkérdéseket kapnak a csapatok!

Versenyszabályzat Óvodás

A Verseny Leírása:

A túra útvonalán (táv: 6, 6km, Szintkülönbség: 120m) 3 állomás pont működik, ahol növényekkel, állatokkal, és általános ismeretekkel kapcsolatos kérdések (valamint egy ügyességi feladat) várják a csapatokat.

A feladatok megoldási időtartama minden állomásponton 6 perc!
A rendelkezésre álló időt túllépő csapatok nem értékelhetők, valamint a célba 13: 30-óra után érkező csapatokat sem tudjuk értékelni!

A túrán csak felnőtt kísérővel lehet indulni, ezért itt 2-6 Főből állhat egy csapat. A felnőtt kísérők a feladatok megoldásában nem vehetnek részt! Ellenkező esetben az adott állomáson elért eredmény nem vehető figyelembe!

A Verseny célja:

Hogy játékosan minél többet tudjunk meg a minket körül ölelő természetről, s mindezt a szabadban sajátítsuk el.

Értékelés, pontozás, Díjazás:

Az állomáspontokon a helyes megoldásokat pontozzuk és az így összegyűjtött pontok alapján a csapatokat, értékeljük. Az I.-II.-III.- helyezett csapatok érmet, oklevelet, valamint az első helyezettek serleget vihetnek haza. Minden résztvevő emléklapot, és kitűzőt kap!

Pontegyenlőség esetében:

A második (kép kirakós) állomásponton elért eredmények számítanak. Azt követően a harmadik (ügyességi), majd az első
(hol-mi) állomásponton elért pontszámok döntik el a helyezést.
További pontegyenlőség esetén a túra teljesítésének időtartama a mérvadó!

Beszámoló

XXII.Ébredő Természet vetélkedős gyalogtúra

 2012. március 31-én, immáron 22. alkalommal került megrendezésre az Ébredő Természet vetélkedős gyalogtúra a helyi természetjárók, a Hérics TTSE szervezésében. Az előző évek és az idei év tapasztalatai alapján elmondható, hogy ez a program igen kedvelt a környékbeli óvodások, általános iskolások és családok körében, de még a vállalkozó kedvű felnőtteket is megmozgatja.

 A túra célja, hogy a résztvevők a szabadban, játékos formában összemérjék tudásukat a minket körülvevő természetről.

 A versenyen két távon, összesen négy kategóriában lehetett indulni. Az 5km-es távon az óvodások „mérkőzhettek meg", míg a 15km-es távon az alsó osztályos, a felső osztályos és a felnőtt kategóriák várták a résztvevőket.

 Az idei rendezvényen összesen 310 fő vett részt (+55Fő rendező), ebből az ovis távon (a kísérő felnőttekkel együtt) összesen 71 fő indult. Az alsó osztályosok 35-en, a felső osztályosok 104-en neveztek, míg a felnőtt kategóriában 100 fő indult. A Rózsaszentmártoniak mellett érkeztek csapatok Hatvanból, Ecsédről, Gyöngyöspatáról, Nagyrédéről, Gyöngyösről, de még Erdőtelekről is.

 Az ovis távon 3 feladatot kellett megoldaniuk a gyerekeknek: az egyes képeken látható tárgyak, állatok közül melyik „lakik" a földön, vízen, levegőben, ez mellett célba dobás és még egy kirakós játék is volt. Itt minden csapat magas pontot ért el.

 A másik 3 kategóriában versenyzőknek kicsit nehezebb dolguk volt, ők állatokkal, növényekkel, gombákkal és általános turisztikai ismeretekkel kapcsolatos tesztfeladatokat kaptak, ill. egy gyakorlati feladatuk is volt: távolságot kellett becsülniük. Itt már jóval nagyobb különbségek voltak az elért eredményekben.

 A túrázók nem maradtak étlen-szomjan: az egyes állomáspontokon zsíros-, lekváros-, mogyorókrémes kenyér és innivaló várta őket. Ezen kívül minden résztvevő emléklapot és egy szép kitűzőt vihetett haza a túra emlékére. Természetesen a legjobb eredményt elért csapatok külön díjazásban is részesültek: kategóriánként az első három helyezett jutalma érem és serleg volt, emellett a kicsik zsírkrétát, édességet, a felnőttek, pedig bort kaptak.

 Nagyon örülünk, hogy az idén is sikerült több száz résztvevőt megmozgatnunk – testileg és szellemileg egyaránt. Köszönjük a szervezőknek a munkájukat, a támogatóknak a felajánlásokat és jövőre is várjuk a lelkes csapatokat!

 

Hérics TTSE

Rózsaszentmárton, 2013. december 09.

 

Eredmények

 

Adatok betöltése...
Hely RSz. 1.csapattárs 2.csapattárs 3.csapattárs 4.csapattárs Menetidő Pont Kategória
1 43 Besenyei Viktória 3:47 48 Alsós
2 51 Ruga Viktor Ruga Vencel Görőcs Márk 4:22 37 Alsós
3 62 Zázsickij Csenge 4:25 37 Alsós
4 1 Hegyi Katalin Hegyi Ádám Molnár Alexander 4:31 37 Alsós
5 2 Varga Péter István Varga Eszter Anna 5:23 34 Alsós
1 46 Lukács Kevin Seprenyi Anna Lukácsné Szabó Alexandra Lukács István 5:05 52 Felnőtt
2 27 Sára Balázs Puskás Dániel Gyálfi Zsolt Gyárfás Viktor 4:30 52 Felnőtt
3 30 Révfy Nóra Napsugár Juhász Diána Harangozó Károly Antal Angéla 3:37 49 Felnőtt
4 56 Lőrinczy Zsolt Gyenes Nóra Gyenes Zsófia 4:42 48 Felnőtt
5 31 Cszétényi Sándor Czétényi László Venyige Tamás Szopóczi Katalin 3:40 47 Felnőtt
6 15 Nyerges Letícia Gergely Anna Dorozsmai József 4:40 46 Felnőtt
7 64 Prohászka János Prohászka Jánosné Prohászka Eszter 4:43 46 Felnőtt
8 42 Besenyei Jánosné 3:47 46 Felnőtt
9 20 Mészáros Lászlóné Palotainé Barcza Edit 4:19 46 Felnőtt
10 24 Tóth Dominika Tóth Eszter Szabó Eszter Máté Pál 4:20 46 Felnőtt
11 55 Hajdu Bendegúz Hajdu Attila 4:58 45 Felnőtt
12 3 Kósa Noémi Kósa Márk Bakos Tibor 4:40 43 Felnőtt
13 21 Nagy Mária Molnár Ferenc Márton Csaba Palicz János 3:51 43 Felnőtt
14 61 Matusz Csilla Hábel György 4:38 43 Felnőtt
15 23 Urbán Mercédesz Mészáros Mónika Dér Viktória Debrei Andrea 4:23 43 Felnőtt
16 7 Petró Emese Kiss Zoltán József 5:01 43 Felnőtt
17 45 Gulyás Marcell Teleki Beáta Gulyásné Szundi Éva 5:01 42 Felnőtt
18 57 Szőke Dorka Szőke Bálint 4:48 42 Felnőtt
19 36 Neisz Ferenc Hampl Szilvia 4:06 42 Felnőtt
20 63 Zázsickij Vagyim Turi Ktalin 4:25 42 Felnőtt
21 37 Kapus Zsolt Ádám Tamara 4:13 42 Felnőtt
22 5 Horváth Attila Horváthné Derzsi Virág Sára Lilla Lukács Dániel 4:39 41 Felnőtt
23 35 Boda Enikő Kis István 3:49 41 Felnőtt
24 32 Mikulás Dominika Mikulás Evelin Zónai Szófia Sugár Ibolya 3:47 41 Felnőtt
25 9 Csongrádi Gábor Tősér Gábor Gulyás Edina Szárnya István 4:44 41 Felnőtt
26 47 Böllér Mónika Himer Marianna Böllér L. Nedim 4:36 41 Felnőtt
27 4 Tomcsányi Edina Herter György Gergely Ferenc 4:39 40 Felnőtt
28 8 Ácsné Bagi Tünde Ács Tamás Ács Dóra Anna 4:38 40 Felnőtt
29 44 Kasza Zoltán Szirmai Róbert Szilágyi Ákos 4:39 40 Felnőtt
30 52 Barna Zoltán Dancza Kornélia 4:10 40 Felnőtt
31 34 Czéh Szilárd Kasza Kálmán Kasza Dominik Kun Asztrid 3:55 40 Felnőtt
32 58 Tóth György 2:35 40 Felnőtt
33 33 Füzér László Nagy Lászlóné Kiss Józsefné 4:02 39 Felnőtt
34 14 Páljános Anett Bukovinszki Donát Wágner Katrin 4:22 39 Felnőtt
35 10 Kadlecsik Ferenc Péter Sélley Fanni Hugli Péter 3:41 39 Felnőtt
36 40 Tóth Zoltán Tóth Gabriella 4:22 39 Felnőtt
37 16 Gyöngyösi Sándor Zákány Edit 4:08 39 Felnőtt
38 25 Szegedi Alexa Budai Balázs Géczi Bálint Sziráki Máté 3:24 38 Felnőtt
39 28 Tóth Péter 3:47 37 Felnőtt
40 17 Zsemberi Szeréna Csordás Tamás 6:24 36 Felnőtt
41 19 Busa Lászlóné Maksa Vivien Busa László 4:45 36 Felnőtt
42 41 Tóth Levente Tóth Zalán Tóth-Sütő Krisztina 4:25 36 Felnőtt
43 50 Ruga Eliza Pintér Csenge Péter Rebeka 4:39 35 Felnőtt
44 26 Kovács Attila 4:35 34 Felnőtt
45 38 Kácsor Péter Kácsorné Sütő Tímea Kácsor Gréta Kácsor Petra 4:30 34 Felnőtt
46 48 Kvacsány Andrea Bata Ferenc 4:44 34 Felnőtt
47 18 Szekeres Zsófia Szonja Molnár Vivien Muri Attila 4:35 33 Felnőtt
48 22 Csík Tamás Éri Soma 4:15 32 Felnőtt
49 13 Vágner József Vágner Lóránt 3:55 31 Felnőtt
50 39 Torday János Fehér Laura 3:38 31 Felnőtt
51 59 Tóth Gábor Ifj. Tóth Gábor Kardos Orsolya Kardos Kálmánné 2:58 26 Felnőtt
52 6 Ősi Réka Varga Viktor 5:23 0 Felnőtt
1 12 Pampuk Márk Pampuk Boglárka Fodor Mariann 3:54 44 Felsős
2 11 Kiss Dalma Terézia Némedi Boldizsár 5:01 44 Felsős
3 29 Nánai Barbara Csonka Levente Hegyi Zoltán Csáki-Zseke Berill 4:51 39 Felsős
4 54 Hajdu enikő Hajdu Lili 4:58 39 Felsős
5 60 Weinber Dávid Horváth András Hábel Péter 4:40 36 Felsős
6 49 Ruga Lili 4:38 35 Felsős
7 53 Fülöp Anna Morvay Róza Luca Morvay Zsófia Feladta 0 Felsős
1 3 Válint Kristóf Válint Antónia Léna Darab Lotti Darab Dénes 2:55 47 Ovis
2 14 Szendrei Máté Szendrei Bence Bognár Lili Szendrei Balázs 3:07 47 Ovis
3 8 Janik Zalán 2:34 45 Ovis
4 11 Sassy Bendegúz Máté Sassy Hanga Áhota 2:43 44 Ovis
5 17 Morvay Márton Vudi bertalan 2:59 44 Ovis
6 15 Katona Zsófia Bozsik Zsombor 3:03 44 Ovis
7 16 Vezekényi Trisztán Ferenc 2:23 44 Ovis
8 4 Bója-Kovács Kincső Bója-Kovács Nimród 2:35 43 Ovis
9 18 Sike Zsófia 3:19 43 Ovis
10 12 Megyeházi Anna 3:37 43 Ovis
11 20 Kóbor Frigyes Horváth Réka Medve Orsolya Kóbor Réka 3:07 42 Ovis
12 6 Császár Alexa Császár Marcell 2:48 41 Ovis
13 2 Szécsényi Norbert Szécsényi Ádám Ozsvárt Regina Ozsvárt Boglárka 2:52 41 Ovis
14 9 Pinczi Kornél Pinczi Lara 3:26 41 Ovis
15 13 Faragó Boglárka 3:37 41 Ovis
16 7 Rausch Zsófia Klubert Anna 4:31 41 Ovis
17 10 Hőgyes Réka Hőgyes Ákos 2:25 39 Ovis
18 5 Halász Réka Halász Levente 2:57 39 Ovis
19 1 Csuka Zonga 3:44 39 Ovis
20 19 Ambrus Vince 2:53 0 Ovis